Van een zwemvijver geniet je elk seizoen: de natuurlijke uitstraling is een belangrijk kenmerk. Het is wel zaak om regelmatig onderhoud uit te voeren. Zo blijft het zwemwater schoon en de vijverplanten in optimale conditie. Waar moet je rekening mee houden? We geven je graag een aantal tips.
Een vervuilde vijver nodigt niet uit tot een frisse duik. Daarom is het nodig om de bodem te schoon te houden. Vervuiling weghalen kan bijvoorbeeld met een zwembadrobot of een vijverstofzuiger. Het is raadzaam om de vijver in ieder geval na de winter een keer grondig te reinigen om het vuil dat zich in de winter heeft opgehoopt te verwijderen. Op de wanden kun je een klein beetje groene aanslag gerust laten zitten. Dit is zelfs een voedingsbron voor organismen die op hun beurt de zwemvijver schoonhouden. Gaat de groene aanslag overheersen? Verwijder dan de overtollige aanslag.
Algen zijn een grote bron van ergernis. Algen zijn weliswaar natuurlijke organismen, maar als ze de overhand krijgen kunnen ze het zwemplezier tenietdoen of zelf het biologisch evenwicht in gevaar brengen. Heeft u incidenteel algen in de zwemvijver? Dan kunt u deze het beste wegscheppen met een schepnet. Daarnaast is het zaak om de achterliggende oorzaak aan te pakken. Dat kan onder meer door de waterkwaliteit te verbeteren. Als de waterhardheid op orde is groeien vijverplanten namelijk beter, nemen ze meer voedingsstoffen uit het water op en blijven er minder voedingsstoffen over voor algen.
Met een goede waterkwaliteit voorkom je dus veel problemen. Zo speelt de waterhardheid een belangrijke rol in een zwemvijver. Als de waterhardheid te laag is, geeft dat onder meer algen de kans om aan te groeien. Om dat te voorkomen is het raadzaam om het vijverwater regelmatig te meten. De juiste waterkwaliteit zorgt er ook voor dat vijverplanten, die een belangrijke rol hebben bij het reinigen van vijverwater, goed groeien. Controleer de waterkwaliteit periodiek maar sowieso na de winter: regen zorgt ervoor dat de waardes teruglopen.
Vijverplanten zijn onmisbaar in een zwemvijver. Ze dragen bij aan een natuurlijke uitstraling en spelen een belangrijke rol in de biologische zuivering van het water. Door vijverplanten bijtijds te snoeien, stimuleer je de groei. Snoei de waterplanten op een hoogte van zo’n tien centimeter boven het wateroppervlak. Verwijder daarnaast regelmatig blad en andere vervuiling uit de vijver. Afgestorven waterplanten en blad zakken namelijk naar de bodem en zijn een voedingsbodem voor algen. Span eventueel in het najaar een fijnmazig net over de vijver om te voorkomen dat er blad in de vijver valt.
Heb je liever geen omkijken naar het onderhoud van jouw zwemvijver? De specialisten van GardenSwimm voeren het onderhoud graag voor je uit. Je kunt een onderhoudscontract afsluiten of ons op oproep inschakelen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.